Författningsdomstol stoppar lönesänkningar

Portugals författningsdomstol dömer ut sänkta löner för offentliganställda och andra av regeringens åtstramningsåtgärder.

Domstolen konstaterade i fredags att de lönesäkningar för offentliganställda på mellan två och tolv procent, som Portugals högerregering beslutat i årets budget, strider mot författningen. Det var sjätte gången på två år som författningsdomstolen stoppat åtstramningsåtgärder.

Vanliga portugiser väntas därmed få höjd skatt i år, när regeringen ska hitta andra sätt att täppa till ett budgethål på 800 miljoner euro, skriver Financial Times.

Portugal avslutade nyligen ett treårigt reformprogram som varit villkor för nödlån från EU och IMF. Men den sista utbetalningen på motsvarande 32 miljarder kronor har ännu inte godkänts och kommer inte att göra det om inte regeringen kan presentera en plan för att få budgeten i balans.