Riksdagens EU-nämnd bjöd på ovanlig dramatik när frågan om EU-kommissionens nästa ordförande diskuterades på onsdagen.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Motvilligt Sverige stödjer Juncker

Efter ovanlig dramatik i riksdagens EU-nämnd står det klart att Sverige ställer sig bakom Jean-Claude Juncker som ordförande för EU-kommissionen.

Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna kunde i onsdagens EU-nämnd inför veckans EU-toppmöte inte ställa sig bakom statsminister Fredrik Reinfeldts (M) förslag att stödja Jean-Claude Juncker som EU-kommissionens nya ordförande.

EU-ländernas stats- och regeringschefer ska på torsdag och fredag ta ställning till vem de vill ska bli kommissionsordförande efter José Manuel Barroso som avgår i oktober.

Socialdemokraterna vägrade in i det sista att säga huruvida de skulle ge Reinfeldt mandat att stödja Juncker. EU-nämndens vice ordförande Marie Granlund (S) sade efter upprepade krav på tydliggörande av ordföranden Allan Widman (FP) att Socialdemokraterna lägger ned sina röster.

Det socialdemokratiska motståndet bottnar i en politisk motvilja till vad de anser att Jean-Claude Juncker står för. Men det är också en markering mot hur regeringen skött frågan som inte på förhand diskuterat frågan med oppositionen.

– Det är bara mer av misslyckad politik. EU behöver något nytt som verkligen tar tag mot massarbetslösheten och vi upplever inte att Juncker är rätt kandidat för detta. Jag är väldigt besviken [på regeringen] och tycker att det är maktfullkomlighet att man inte pratar med de politiska partierna i en sådan här fråga utan lanserar förslaget vid sittande bord, sade Marie Granlund efter mötet.

Beslutet, som kom efter en närmast unik dramatik för att vara EU-nämnden, innebär att Fredrik Reinfeldt trots att inte en maojritet i riksdagen aktivt stödde honom på EU-toppmötet kan ge Sveriges stöd till Jean-Claude Juncker.

Statsministern tror att Juncker är det enda namn som kommer att få tillräckligt stöd för både få medlemsländernas och EU-parlamentets godkännande.

– Det är viktigt att komma ihåg att den person som nomineras måste också kunna bli vald jag hörde inte att någon annan kandidat nämndes [på EU-nämnden]. Ska man bygga ett Europa som fungerar måste man vara konstruktiv, antingen röstar man på ett liggande förslag eller föreslår man något annat, sade Fredrik Reinfeldt.

Även Nederländerna premiärminister som tidigare liksom Reinfeldt haft invändningar mot processen lovade på onsdagen att rösta för Juncker. Storbritannien står nu ensam kvar i sitt motstånd till den föreslagne kandidaten. De brittiska nejrösterna kommer dock inte på långt när att räcka för att skapa en blockerande minoritet.