En av Sverigedemokraternas två EU-parlamentariker Kristina Winberg.

Bild: Anders Selnes

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sverigedemokraterna ansöker till två partigrupper

Om Sverigedemokraterna får välja kommer deras två EU-parlamentariker samarbeta med endera av de två EU-skeptiska partigrupperna EFD eller ECR. annars blir de politiska vildar.

I förra veckan var förhandlare från Sverigedemokraterna i Bryssel för att sondera terrängen om möjligt samarbete med andra likasinnade partier i EU-parlamentet. SD har också haft telefonkontakt med olika partier, bland andra Dansk Folkeparti som är medlem i EU-skeptiska och nationalistiska EFD.

– En ansökan till EFD och ECR kommer att gå iväg när som helst, säger Martin Kinnunen, partiets pressansvarige, till Europaportalen.

Det är inte särskilt troligt att SD skulle välkomnas i den EU-skeptiska konservativa gruppen ECR, som domineras av brittiska Tories. Om SD även nobbas av EFD, där brittiska Ukip och Dansk Folkeparti sitter, blir de bägge ledamöterna grupplösa, säger Kinnunen. Partigruppsledaren Nigel Farage har tidigare avtackat sig samarbete med Sverigedemokraterna.

Det är Kent Ekeroth, partiets internationelle sekreterare, som sköter kontakterna med andra europeiska partier. Han avböjer dock att svara på frågor om förhandlingarna.

Partier som inte ingår i en partigrupp får mindre talartid, pengar och viktiga uppdrag, vilket minskar deras inflytande i EU-parlamentet.