Hoppa till artikelns andra spalt.

Ungersk domstol: Jobbik får inte kallas högerextremt

Ungerns högsta domstol fäller tv-stationen ATV för att ha kallat partiet högerextremt.

Domstolen menar att benämningen av Jobbik utgör en åsikt och inte ett faktum, rapporterar Wall Street Journal.

Jobbik hade anklagat ATV för att 2012 ha brutit mot lagen om opartisk nyhetskommentering. Ungerns medietillsynsmyndighet NMHH höll med Jobbik och tog frågan till domstol där tv-stationen fick rätt. Men frågan togs vidare och högsta domstolen ändrade domen.

ATV överväger dock att driva vidare fallet till landets författningsdomstol.

Jobbik blev i EU-valets näst största parti i Ungern. Franska nationalistiska och EU-skeptiska Nationella fronten har dock uteslutit samarbete med partiets tre EU-parlamentariker med motiveringen att det är för extremt. Flera högt uppsatta partimedlemmar har tidigare fällt en rad anti-semitiska och anti-romska uttalande.