EU-kommissionens ordförande Barroso varnar Rysslands president Putin från att militärt ingripa i östra Ukraina. Arkivbild.

Bild: Europeiska kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Barroso varnar Putin för militärt ingripande

Samtidigt som EU lovar mer humanitär hjälp till Ukraina varnar EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso Rysslands president Vladimir Putin för militärt ingripande oavsett skäl.

I ett telefonsamtal mellan EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och Rysslands president Vladimir Putin varnar Barroso Ryssland från att gå in i Ukraina.

”Ordförande José Manuel Barroso varnade för ensidiga militära insatser i Ukraina, oavsett förevändning, inklusive humanitära [skäl]”, heter det i ett ovanligt uttalande från EU-kommissionen på måndagen. I samtal med Ukrainas president Petro Porosjenko, lovade Barroso att brådskande öka EU:s stöd till Ukrainska regeringens humanitära insatser.

Tidigare samma dag hade Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen sagt att det var "hög sannolikhet" att Ryssland skulle ingripa militärt i östra Ukraina "under täckmantel av en humanitär insats."

På tisdagen lämnade enligt rysk media en konvoj med 280 fordon Moskvaregionen med mål att humanitärt bistå civilbefolkningen i de ukrainska krigsområdena. Enligt ryska myndigheter sker insatsen i samarbete med Internationella Röda korset (ICRC).

Internationella Röda korset uppger att de lämnat in begäran till både ryska och ukrainska företrädare att få bistå med hjälp och att de då måste ges säkerhetsgarantier eftersom hjälpsändningen är obeväpnad.

– De praktiska detaljerna i denna operation behöver förtydligas innan detta initiativ kan gå framåt, säger Laurent Corbaz, chef för ICRC operationer för Europa och Centralasien till Reuters.  

På tisdagen meddelande Ukraina att de tar emot den ryska hjälpen förutsatt att den går igenom  den regeringskontrollerade delen av gränsen under ledning av Röda korset, rapporterar BBC.

Den ryska hjälpsändningen sker samtidigt som de pro-ryska separatisterna är hårt pressande av den ukrainska arméns offensiv. I ett uttalande från regeringstrupperna heter det att de nu förbereder sista fasen för att inta miljonstaden Donetsk.