Hoppa till artikelns andra spalt.

Adaktusson vill se fredade zoner i Irak

Kristdemokraten Lars Adaktusson fick inte Europaparlamentet med sig om en internationellt övervakad skyddszon i norra Irak för utsatta minoriteter.

På torsdagen gav Europaparlamentet sitt stöd till en internationell koalition mot terrorgruppen IS framfart i Syrien och norra Irak. Parlamentet uppmanade EU-länderna att bistå irakiska och lokala myndigheter "med alla medel, även lämpligt militärt stöd" och att det internationella samfundet mer effektivt stryper IS tillgångar.

Inför beslutet ville Lars Adaktusson (KD) få med en skrivning i uttalandet om en internationellt övervakad skyddszon för minoriteter i allmänhet och kristna i synnerhet. En majoritet stoppade dock förslaget med hänvisning till att det fokuserade för mycket på den kristna minoritetens situation och att det skulle kräva militära insatser.

– Självklart krävs militära insatser för att upprätthålla en fredad zon. En fredad zon skulle också innebära skydd för jezider och shiamuslimer, sade Lars Adaktusson i debatten. Han lovade att fortsätta driva fråga.

EU-parlamentets uttalande är inte lagstiftande utan bara en uppmaning till medlemsländerna som ensamma har makten när det gäller EU:s utrikespolitik.