Annons

Frankrikes premiärminister: Extremhögern står vid maktens portar

Den franske premiärministern varnar för Nationella fronten efter den senaste opinionsframgången.

En opinionsmätning som genomfördes i förra veckan och som publicerades i högertidningen Le Figaro på fredagen visar att Nationella frontens ledare Marine Le Pen skulle med 30 procent av rösterna slå alla sina motståndare i en första presidentvalsomgång.

Under ett vänstermöte i italienska Bologna på söndagen varnade den franske premiärministern och socialdemokraten Manual Valls apropå undersökningen att Marine Le Pen “står vid maktens portar”, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Enligt undersökningen skulle den sittande presidenten François Hollande i dagsläget inte ha en chans att gå vidare till en andra och avgörande omgång. Det skulle bli en affär mellan Nationella fronten kandidat och någon av högeralliansen UMP:s tilltänkta kandidater som förre presidenten Nicolas Sarkozy,  tidigare premiärministern François Fillon eller förre utrikesministern Alain Juppé. En slutomgång som Marine Le Pen skulle förlora precis som hennes far Jean-Marie, gjorde i presidentvalet 2002 mot högerkandidaten Jacques Chirac.

Opinonsundersökningen genomfördes 3-4 september och 994 personer över 18 år tillfrågades.

Nästa franska presidentval hålls 2017.