Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Den ryske presidenten Vladimir Putin. Arkivbild.

Hotfull Putin: Ryska trupper i Warszawa på två dagar

BRYSSEL 18 september 2014 | Ökad lettisk oro

Enligt hemliga EU-dokument säger Vladimir Putin att Rysslands armé kan inta flera europeiska huvudstäder på kort tid.

– Om jag ville skulle ryska trupper på två dagar kunna vara inte bara i Kiev utan även i Riga, Vilnius, Tallinn, Warszawa eller Bukarest, ska den ryske presidenten Vladimir Putin ha sagt till Ukrainas president Petro Porosjenko.

Det rapporterar den ansedda tyska tidningen Süddeutsche Zeitung som citerar dokument från EU:s utrikestjänst. Dokumenten redovisar ett samtal mellan EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och president Petro Porosjenko i förra veckan.

Enligt dokumenten ska Porosjenko dragit slutsatsen att Putins hot var ett bevis på hur mycket han vänder sig emot EU:s inflytande i Rysslands grannskap.

Offentligt har Putin hittills inte hotat angripa något EU-land. Men i Baltländerna ökar oron. Ryskt stridsflygs aktivitet vid den rysklettiska gränsen är enligt den lettiske överbefälhavarande Raimonds Graubold ”en anledning till oro”, rapporterar Baltic Times.

Enligt tidningen ska Putin även ha varnat Porosjenko att inte förlita sig för mycket på EU. Putin ska därefter hotat med att utöva inflytande på EU-länder för att skapa en blockerande minoritet i Europeiska rådet där beslut om sanktioner mot Ryssland tas.

En handfull länder som Ungern, Bulgarien, Cypern och Slovakien har länge varit negativt inställda till de sanktioner som EU infört mot Ryssland.

I slutet av augusti ska Putin ha hotat Barroso med att Ryssland kan inta Kiev på två veckor.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret