Den ryske presidenten Vladimir Putin. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Hotfull Putin: Ryska trupper i Warszawa på två dagar

Enligt hemliga EU-dokument säger Vladimir Putin att Rysslands armé kan inta flera europeiska huvudstäder på kort tid.

– Om jag ville skulle ryska trupper på två dagar kunna vara inte bara i Kiev utan även i Riga, Vilnius, Tallinn, Warszawa eller Bukarest, ska den ryske presidenten Vladimir Putin ha sagt till Ukrainas president Petro Porosjenko.

Det rapporterar den ansedda tyska tidningen Süddeutsche Zeitung som citerar dokument från EU:s utrikestjänst. Dokumenten redovisar ett samtal mellan EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso och president Petro Porosjenko i förra veckan.

Enligt dokumenten ska Porosjenko dragit slutsatsen att Putins hot var ett bevis på hur mycket han vänder sig emot EU:s inflytande i Rysslands grannskap.

Offentligt har Putin hittills inte hotat angripa något EU-land. Men i Baltländerna ökar oron. Ryskt stridsflygs aktivitet vid den rysklettiska gränsen är enligt den lettiske överbefälhavarande Raimonds Graubold ”en anledning till oro”, rapporterar Baltic Times.

Enligt tidningen ska Putin även ha varnat Porosjenko att inte förlita sig för mycket på EU. Putin ska därefter hotat med att utöva inflytande på EU-länder för att skapa en blockerande minoritet i Europeiska rådet där beslut om sanktioner mot Ryssland tas.

En handfull länder som Ungern, Bulgarien, Cypern och Slovakien har länge varit negativt inställda till de sanktioner som EU infört mot Ryssland.

I slutet av augusti ska Putin ha hotat Barroso med att Ryssland kan inta Kiev på två veckor.