Hoppa till artikelns andra spalt.

Industrier slipper betala för utsläpp

Med liten marginal röstade EU-parlamentets miljöutskott för att ge ut fria utsläppsrätter till vissa branscher. Isabella Lövin är besviken. 

Med siffrorna 34 mot 30 och tre som avstod röstade miljöutskottet på onsdagen ned frågan om en reform av EU:s utsläppsrätter som skulle tvinga fler företag att betala för sina utsläpp.

– Det är en stor besvikelse att det var så jämt. Det var helt uppenbart att enstaka personer i liberala och socialdemokratiska grupperna blivit påverkade att antingen röstade mot eller lade ned sina röstar, säger EU-parlamentarikern Isabella Lövin (MP) till Europaportalen.

EU-kommissionen vill minska risken för ett scenario som kallas koldioxidläckage. Det innebär att företag tvingas lägga ned eller flytta utanför EU om de skulle behöva betala för mycket för sina utsläpp. Isabella Lövin menar att kommissionen satt gränsen för vilka sektorer som ska undantas på ”på väldigt oklara grunder”.

– Det här berövar medlemsländerna på [motsvarande 46 miljarder kronor] i intäkter, säger Isabella Lövin.