Nya EU-sanktioner mot Ryssland förbereds

EU-kommissionen ska under den närmaste veckan ta fram en lista för att utöka de nuvarande sanktionerna mot Ryssland för landets inblandning i Ukrainakonflikt.

Det enades EU-ländernas stats- och regeringschefer om under toppmötet på lördagen. Ledarna vill att kommissionen bland annat tar fram en lista över ”alla personer och institutioner som har att göra med separatistgrupperna i Donbass”.

Enligt den tyska förbundskanslern Angela Merkel ska dessa sanktioner träda i kraft om ”dagens tillstånd kvarstår eller läget förvärras”. Sanktionerna kommer enligt henne att ske inom samma sektorer som tidigare åtgärder från EU: ekonomi, energi och försvarsindustrin.

Den ryska reaktionen på de tidigare sanktionerna blev ett importförbud för matvaror från EU-länderna. Moskva har tidigare aviserat att de kan komma att utöka dessa med ett förbud för passagerarflyg från EU att flyga över Ryssland och importstopp för europeiska bilar om de nya sanktionerna träder i kraft.

Fyra EU-länder, Slovakien, Ungern, Cypern och Tjeckien, oroas för att sanktioner, både ryska och europeiska, kan komma att slå hårt mot deras ekonomier.

Efter att kommissionen tagit fram ett förslag på ytterligare åtgärder måste medlemsländerna enas om och när dessa ska sättas in.