Sarkozy gör politisk comeback

Den förre franske presidenten Nicolas Sarkozy ger sig åter in i politiken och kandiderar i nästa presidentval.

– Jag älskar Frankrike alltför mycket. Jag är alltför betagen av den offentliga debatten hos mina landsmän för att låta dem blir dömda till ett val mellan dagens förtvivlande spektakel och en framtidsutsikt med en hopplös avskildhet, annonserade högerpolitikern Sarkozy på sin Facebooksida i fredags.

­– Jag har inget val, tillade Sarkozy i en intervju med France 2 i söndags.

Ett av hans mål är att vinna tillbaka röster från högerextrema Nationella frontens ledare Marine Le Pen som i flera opinionsundersökningar får störst stöd.

Sarkozys återkomst i politiken var inte oväntad. Hans närmaste uppgift blir att utmana de två tidigare premiärministrarna François Fillon och Alain Juppé om jobbet som ledare för högeralliansen UMP. I en nyligen gjord opinionsundersökning visas att endast en kandidat från UMP skulle ha möjlighet att slå ut Marine Le Pen i det kommande presidentvalets slutomgång.

Nicolas Sarkozy har tidigare i år utretts för korruptionsanklagelser.

Nästa franska presidentval äger rum 2017.