Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso, rådsordförande Herman van Rompuy och Tysklands regeringschef Angela Merkel i samtal 4 september 2014.

Skärpta EU-sanktioner mot Ryssland senast fredag

STOCKHOLM 9 september 2014 | Sanktionerna ännu hemliga

EU ska genomföra nya och skärpta sanktioner mot Ryssland för dess inblandning i konflikten i östra Ukraina. 

EU-ländernas regeringar enades under måndagen att införa nya sanktionerna mot Ryssland. Men innan de träder i kraft vill EU avvakta händelseutveckling i östra Ukraina ”de närmaste dagarna” och invänta eventuella åtgärder från Rysslands sida för att säkra en fredlig utveckling i området innan sanktionerna träder i kraft.

– Detta kommer att ge tid till en utvärdering av genomförandet av eldupphöravtalet och fredsplanen, sade Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy i ett uttalande sent på måndagen.

Beslut om när sanktionerna ska sättas in kommer att tas tidigast på onsdag när EU-ländernas ambassadörer träffas i Bryssel eller på fredag säger källor på Europeiska rådet till Europaportalen.

EU-ländernas stats- och regeringschefer är dock beredda att att ompröva det nya sanktionsbeslutet.

– Beroende på situationen på marken är EU berett att se över de överenskomna sanktionerna helt eller delvis, sade Herman Van Rompuy.

De nya sanktionerna som ännu är hemliga är en konsekvens av vad EU anser vara ett ”ökat inflöde av soldater och vapen från Ryssland in i östra Ukraina och de angrepp som ryska beväpnade styrkor utför i Ukraina”.

– Sanktionerna syftar till att främja en kursändring i Rysslands försök att destabilisera östra Ukraina, betonade  Herman Van Rompuy.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret