Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-miljardsmäll chockar Cameron: Jag betalar inte

Sverige får tillbaka drygt en miljard kronor när EU:s medlemsavgifter räknas om. Storbritannien, Nederländerna och Italien blir stora förlorare.

Toppmötets andra dag dominerades av en fråga som inte stod på dagordningen. Enligt en automatisk omräkning av medlemsländernas bruttonationalinkomst BNI och momssatser, som ligger till grund för EU-avgiften, ska Storbritannien enligt preliminära beräkningar betala motsvarande närmare 20 miljarder kronor extra till EU-kassan. Summan ska betalas in senast 1 december.

Den brittiske premiärministern David Cameron var enligt uppgift uppjagad.

– Jag kommer inte betala den räkningen, sade David Cameron efter mötet.

Det är dock oklart på vilka grunder betalningskravet kan överklagas. Omräkningen är ett resultat av ett beslut som alla medlemsländer tog 2010 och sker automatiskt.

Den nederländske premiärministern Mark Rutte är i dagsläget inte redo att skriva under checken för de 642 miljoner euro som landet är skyldigt.

– Jag vill veta vad som gäller. Att det sker förvånar oss inte men det rör sig om stora summor, sade Rutte på natten till fredag.

Statsminister Stefan Löfven (S) myste nog dock under diskussionen – Sverige får tack vare omräkningen tillbaka 132,8 miljoner euro, motsvarande 1,2 miljarder kronor, från EU.

– Det finns hur mycket som helst att använda en miljard till, sade Löfven.

På det stora hela innebär omräkningen, som spänner över 19 år tillbaka, att medlemsländerna får tillbaka mer av EU än de måste betala in. I november ska medlemsländernas finansministrar diskutera varför summorna blivit så stora.

På dagordningen under EU-toppmötets andra dag stod bland annat en diskussion om ekonomin. Enligt statsministern tecknade EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso en relativt dyster bild med en för svag återhämtning och alltför hög arbetslöshet.

– Vi kan konstatera att debatten till en del har svängt från att vara ganska ensidig vad gäller åtstramningar till att mer balanserat prata om behovet av investeringar, sade Stefan Löfven.

Även ebolaepidemin diskuterades. Sammanlagt bidrar EU-länderna med över en miljard euro, motsvarande nio miljarder kronor. Sverige är i insatsen det tredje största givarlandet i världen, enligt Löfven.

Stats- och regeringscheferna från euroländerna fortsatte ett enskilt möte efter att övriga EU-ledare, däribland, Stefan Löfven, åkt hem. De ska diskutera framför allt ekonomiska frågor.