Välj kreditvärderingsinstitut i övre högra hörnet för att se hur de olika institutet graderar EU-länderna.

Finlands toppbetyg ryker

Finland har visats ut ur den lilla grupp EU-länder som har högsta betyg hos alla tre ledande kreditinstitut. Sverige och tre andra länder är kvar i topp.

Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor’s sänkte på fredagen Finlands kreditvärdighet, ett mått på hur bra ett land anses vara att betala tillbaka skulder och klara ekonomin, från toppbetyget AAA ett steg till AA+.

Den finländske liberalkonservative statsministern Alexander Stubb är inte överraskad av beskedet men anser det vara beklagligt – regeringen har haft som uttryckligt mål att behålla högsta betyg.

– Väckarklockorna har ringt redan länge, men man har inte tagit dem på tillräckligt stort allvar. Så här kan det inte fortsätta, sade Stubb i ett uttalande.

Standard & Poor’s pekar på att orsakerna bakom sänkningen bland annat är Finlands åldrande befolkning, minskande arbetskraft och lägre internationell efterfrågan på landets exportprodukter.

Nedgraderingen innebär att endast Sverige, Tyskland, Danmark och Luxemburg har kvar sina toppbetyg hos alla de tre ledande kreditvärderingsinstituten.

En rad indikatorer pekar på att den finländska ekonomin går allt sämre. Trots rekordlåga räntor har ett markant färre antal finländare tagit bostadslån sedan årsskiftet och färre nya bilar säljs.

– De finländska hushållen har tappat förtroendet för ekonomin. Konsumtionen ökar inte och det har en stor negativ effekt, sade Anssi Rantala, chefsekonom på Aktiabanken till, Yle.

Samtidigt har arbetslösheten ökat och handelsbalansen blivit negativ i Finland som länge sett som en ekonomisk förebild för krisande EU-länder.

Finland riskerar dessutom att bryta mot EU-regler om underskott i statskassan när EU-kommissionen i höst ska utvärdera medlemsländernas budgetar.

Standard & Poor’s räknar med att 2014 blir det tredje året i rad då Finlands ekonomi krymper.

− Kreditbetygsbeslutet berättar om behovet av förnyelse i det finländska samhället. Vid sidan av en sträng disciplin måste vi hitta bättre lösningar för att främja tillväxten och produktiviteten, sade statsminister Alexander Stubb.