Carl Schlyter (MP). Arkivbild.

Bild: Europaparlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

Känd EU-kritiker tar över EU-nämnd

Tillträdande ordförande för EU-nämnden Carl Schlyter vill att riksdagen öppnar ögonen för Europaparlamentet.

Tidigare EU-parlamentarikern Carl Schlyter (MP) har utsetts till EU-nämndens nye ordförande. I EU-nämnden bestäms Sveriges ståndpunkt inför möten i ministerrådet och EU-toppmöten.

– Det ska verkligen bli spännande. Jag har ju 17 års vana av att läsa EU-direktiv på olika nivåer. Jag kan bjuda på det europeiska perspektivet och förstår hur lagstiftningsprocessen fungerar i detalj och praktiken och bidra till att vi får mer genomslag i EU, säger Carl Schlyter till Europaportalen.

EU-nämnden är riksdagens nav för insyn i och påverkan på regeringens arbete i ministerrådet. Carl Schlyter vill vidga förståelsen genom att lyfta fram det andra lagstiftande organet i unionen: EU-parlamentet. Han menar att nästan allt fokus hittills legat på ministerrådet och vill att nämnden på ett tidigt stadium tar in EU-parlamentets ståndpunkter i olika frågor.

– När det hettar till och uppstår problem att hitta en position kan man snegla på vartåt det barkar i parlamentet för att veta vad som är realistiskt och en väg framåt eller om det kanske finns lösningar som vi kanske själv inte tänkt på hemma i Sverige.

Med det parlamentariska läget i riksdagen måste regering alltid hitta stöd hos minst ett av oppositionspartierna.

– Det är en minoritetsregering och jag är van att arbeta på det sättet. För mig är det en rolig utmaning eftersom jag är van att jobba med att man inte har en given majoritet, säger Schlyter som under tiden som EU-parlamentariker, 2004-2014, satt i den gröna partigruppen.

Carl Schlyter blir den första EU-kritiska ordföranden i EU-nämnden men säger att han respekterar Miljöpartiets medlemsomröstning om att ta bort kravet på EU-utträdet ur partiprogrammet.

På onsdag röstas övriga ledamöter in i utskotten. Till nämndens vice ordförande är förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) nominerad.