Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Malmström: Sex EU-länder skämmer ut sig

2 oktober 2014

I ett frankt uttalande om obefintlig solidaritet mellan EU-länder när det gäller att ta emot flyktingar menar kommissionär Cecilia Malmström att sex länder borde kunna göra mycket mer.

Inför årsdagen av flyktingkatastrofen utanför den italienska ön Lampedusa då fler än 360 flyktingar omkom kritiserade Cecilia Malmström på torsdagen sex EU-länder. Utan att namnge dem anger hon att de sex länderna tillsammans förra året beviljade asyl för färre än 250 personer.

Dessa länder skulle lätt kunna bättra sig genom att acceptera kvotflyktingar via FN, men trots våra påtryckningar så vägrar de, i stort sett. Detta är skamligt, säger Cecilia Malmström.

De sex länderna som avses är Estland (10) Kroatien (25), Lettland (35), Litauen (60), Slovenien (40) och Slovakien (75). Siffrorna inom parentes anger hur många flyktingar som beviljades asyl under 2013.

Sett till befolkningsmängden beviljar Kroatien och Estland minst antal asylansökningar i EU: Sex respektive åtta flyktingar per en miljon invånare på ett år. I Sverige, som befinner sig i den andra ändan av skalan, var motsvarande antal 2 762 asylflyktingar. Allra flest asylflyktingar per invånare tar Malta emot: 3821 flyktingar per en miljon invånare på ett år.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret