Annons

Nordenministern: Vi visar vägen för andra länder

Kristina Persson (S) ser stora möjligheter för det nordiska samarbetet i Europa.

Blir det några europeiska frågor på ditt bord?

– Ja, det hoppas jag verkligen. Att mobilisera det nordiska samarbetet för att tillsammans agera europeiskt, sade Kristina Persson (S), minister för strategi och framtidsfrågor samt nordiskt samarbete, på fredagen till Europaportalen.

Är det någon särskild fråga du tänker på?

Annons

– Det finns många frågor. Naturligtvis finns det inom utrikes- och säkerhetspolitiken ett nordiskt samarbete det går att satsa väldigt mycket på. Men också inom miljö och klimat. Framförallt inför klimatförhandlingarna 2015 i Paris.

Persson ser Norden som föregångsländer för andra.

– Vi kan visa vägen [och] tillsammans ligga i före andra länder, särskilt om vi samarbetar. Så kan vi trycka på tillsammans så att vi får med oss andra som Tyskland, Holland och Italien. Vi skulle kunna vara väldigt tunga om vi jobbade på det.