Den brittiske kommissionärskandidaten Jonathan Hill under onsdagens utfrågning.

Bild: Europeiska kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Otydlig konservativ britt får bakläxa av parlamentet

EU-parlamentarikerna var inte nöjda med den brittiske kommissionärskandidaten Jonathan Hills svar. Charmig men substanslös var ett omdöme.

Redan innan onsdagens utfrågning med Jonathan Hill, en relativt okänd brittisk tjänsteman och tidigare lobbyist, lyftes flera varningens fingrar för att ge en britt ansvar för finansmarknadsfrågor. Hill tillhör heller inte någon av de tre partigrupperna som formar en storkoalition i parlamentet.

Men trots att utfrågningen såg ut att gå i Hills favör krävde på onsdagskvällen det ansvariga ekonomiutskottet att britten sätter sig i heta stolen för att förtydliga sina svar.

Flera EU-parlamentariker berömde efter utfrågningen Hill för hans charm och retorik men att hans svar saknade substans.

“Vi tror att han kan bli en bra kommissionär men han övertygade oss inte till fullo när det gäller innehåll och prioriteringar i sin portfölj”, heter det i ett uttalande från socialdemokratiska S&D-gruppen.

Jonathan Hill kunde bland annat inte klargöra sin åsikt om så kallade euroobligationer – en idé om att alla euroländer ska dela sina statsskulder i större utsträckning.

– Jag har ingen särskilt informerad uppfattning i ämnet, sade Hill.

Den konservativa och kristdemokratiska EPP-gruppen gav dock britten sitt stöd.

– Jonathan Hill visade ett tydligt engagemang för europeisk lagstiftning och en inre marknad för finansiella tjänster. Värt att notera är att det finns en lätt angofobisk stämning bland en del politiska grupper till vänster, det är en allvarlig utmaning mot den gemenskap som EU behöver mer och inte mindre av, sade EU-parlamentariker Gunnar Hökmark (M) till Europaportalen.

Den extra utfrågningen med Hill väntas äga rum i början av nästa vecka.

När den utgående kommissionen utfrågades för fem år sedan fick IT-kommissionär Neelie Kroes göra en extra utfrågning. Den gången skedde det uppföljande förhöret bakom lykta dörrar vilket även denna väntas göra.