Storbritanniens David Cameron och Tysklands Angela Merkel i samtal. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Merkel varnar Cameron: Tumma inte på fria rörligheten

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel ska ha hotat att dra tillbaka sitt stöd för fortsatt brittiskt EU-medlemskap om premiärminister David Cameron vidhåller sitt krav att begränsa den fria rörligheten.

För första gången fruktar den tyska regeringen att Storbritannien kan komma att lämna EU, rapporterar den tyska tidningen der Spiegel.

Storbritannien premiärminister David Cameron har utlovat en folkomröstning förutsatt att han konservativa Tory vinner nästa års parlamentsval. Valet ska föregås av en omförhandling av det brittiska medlemskapet med övriga medlemsländer och ett av Camerons viktigaste krav har varit rätten att begränsa EU-medborgares rätt att ta sig till landet.

Men det är ett krav som den tyska förbundskanslern Angela Merkel inte kan gå med på enligt tidningen som med hänvisning till anonyma regeringskällor skriver att Merkel ska ha upplyst Cameron om detta under EU-toppmötet för knappt två veckor sedan.

Merkel rapporteras ha sagt att man når en ”point of no return” om Cameron står fast vid sitt krav.