Annons

Den nederländske finansministern Jeroen Dijsselbloem leder även eurogruppen som samlar euroländernas finansministrar. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Nederländerna misstänks för olagligt statsstöd till storföretag

Nederländernas skatteavtal med den amerikanska cafékedjan Starbucks kan strida om EU-regler. Men finansminister Dijsselbloem förnekar kännedom.

Det framkom på fredagen när ett brev från EU-kommissionen till den nederländska regeringen publicerades.

”Kommissionens preliminära uppfattning är att [Nederländernas skatteavtal med Starbucks] utgör statsstöd. Kommissionen uttrycker tvivel att ett sådant stöd överensstämmer med den inre marknaden”, heter det i brevet.

Att åberopa olagligt statsstöd är EU-kommissionens legala verktyg för att hindra medlemsländer från att ge företag förmånliga skattevillkor.

Men trots att brevet skickades redan i juni till den nederländska regeringen säger sig finansminister Jeroen Dijsselbloem sig inte känna till det.

– Jag vet inte vilket brev det rör sig om. Om det skulle vara så att något är i strid med riktlinjerna ska vi sätta det till rätta, sade en något förbluffad Jeroen Dijsselbloem på fredagsförmiddagen på väg in för att träffa sina EU-kollegor i Bryssel.

Brevet är adresserat till Nederländernas tidigare utrikesminister, som också ansvarade för EU-frågor, Frans Timmermans som nu är förste vice ordförande i kommissionen.

En slutlig dom väntas komma någon gång nästa år.

EU-kommissionen har tidigare inlett granskningar av misstänkt olagligt statsstöd till företag som Amazon, Apple och Fiat i Luxemburg och Irland.