Hoppa till artikelns andra spalt.

Tysk EU-kommissionär ifrågasätter fransk ekonomi

Den tyske IT-kommissionären Günther Oettinger anklagar Frankrike för bristande vilja att ta itu med sina ekonomiska problem och kräver motprestationer för att inte underkänna landets budget.

I en debattartikel i Financial Times på fredagen skriver kristdemokraten Günther Oettinger att den nya EU-kommissionen i nästa vecka ska ta sitt kanske tuffaste beslut hittills när man ska slå fast huruvida Frankrike för en tredje gång ska få ytterligare tid på sig att klara EU:s budgetregler. Enligt kommissionens beräkningar kommer Frankrike nämligen inte att klara underskottsmålet.

”Detta ställer frågan om [Frankrikes] vilja att agera och huruvida man ska gå vidare och bekämpa underskottet. Det skulle inte vara trovärdigt att att förlänga tidsfristen utan att efterfråga tydliga och konkreta steg i gengäld”, skriver Oettinger.

De åtgärder som Frankrike vidtagit anser kommissionären vara ”för få och inte tillräckligt ambitiösa”.

Varför det var just Oettinger, som ansvarar för EU:s digitala inre marknad, och inte finländske tillväxtkommissionären Jyrki Katainen eller franske eurokommissionären Pierre Moscovici som skrev artikeln ville kommissionens talespersoner på fredagen inte ta ställning till.