Europeiska rådets ordförande Donald Tusk gör entré på torsdagen.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-ledare söker lösning för Ukraina

EU:s stats- och regeringschefer ska diskutera en ny strategi gentemot Ryssland. Statsminister Stefan Löfven vill se skarpare skrivningar mot Ryssland.

Dagens EU-toppmöte i Bryssel ser ut att bli en relativt tunn historia. Man hoppas bli klara innan midnatt vilket inte hänt i mannaminne. Under middagen vill dock Europeiska rådets nye ordförande, polske liberalkonservative Donald Tusk, att stats- och regeringscheferna under informella former diskutera hur EU ska förhålla sig gentemot Ryssland.

– Vi kommer inte att hitta en långsiktig lösning för Ukraina utan en adekvat, konsekvent och både tuff och ansvarstagande strategi gentemot Ryssland. Det är därför jag föreslår att under middagen starta en särskild diskussion om en strategi gentemot Ryssland, sade Donald Tusk när han på torsdagseftermiddagen gjorde entré i ministerrådsbyggnaden i Bryssel.

– För mig är det tydligt att ett modernt, stabilt och oberoende Ukraina måste vara grunden för denna nya strategi. Det är därför jag tror att denna strategi kommer bli så viktig, inte bara för Ukraina utan för hela Europa, fortsatte Tusk som trots sina sammanlagt 47 tidigare EU-toppmötet i egenskap som Polens premiärminister sade sig ha scenskräck inför sina nya uppgift.

Statsminister Stefan Löfven (S) som gör sitt andra EU-toppmöte anser att  skrivningarna om Ryssland är måste bli skarpare.

– Ryssland har ett stort ansvar för den uppkomna situationen och att vi kommer ur den. För det har stor betydelse hur Ryssland agerar i de östra delarna av Ukraina, sade Stefan Löfven.

– Om den ryska ekonomin blir alltför dålig kan det bli oroande. Men vi måste stå fast vid sanktionerna och Ryssland måste visa på marken att det är en annan situation. Vi måste stå enade i EU, sade Stefan Löfven.

EU:s utrikeschef Federica Mogherini, nyss hemkommen från Ukraina, höll med Löfven om allvaret i den ekonomiska situationen som råder i Ryssland.

– Det faktum att Ryssland är i en svårt situation ur en finansiell synvinkel är inte en bra nyhet [för vare sig ryssarna, EU eller Ukraina], sade Federica Mogherini som ökade kritiken mot Ryssland ytterligare.

– President Putin och det ryska ledarskapet borde allvarligt tänka över behovet att introducera verklig förändring i attityden gentemot resten av världen och slå över till samarbetsläge, sade Mogherini som tidigare kritiserats för att vara alltför vag mot Ryssland.

Den andra stora frågan på toppmötet, som alltså väntas bli avhandlat på rekordtid, är EU-kommissionens stora investeringsplan som nyligen presenterades.

Stats- och regeringschefernas reaktioner på planen var ljumma. Litauens president Dalia Grybauskaitė menade att det är för tidigt att säga något men kallade den ”kreativ bokföring”.

– Jag tror att vi ska ha låga förväntningar men förhoppningsvis höga utfall, sade Finlands statsminister Alexander Stubb.

Tysklands Angela Merkel menade att planen handlar om ”att vinna förtroende”.

Nederländernas premiärminister Mark Rutte deltar inte vid mötet eftersom han försöker undvika en regeringskris. Hans talan förs istället av Luxemburgs premiärminister Xavier Bettel. Det är andra gången det sker att en regeringschef ersätter en annan under ett EU-toppmöte. Första gången var när Greklands premiärminister Antonis Samaras ersatte den hastigt insjuknade grekiske presidenten Nikos Anastasiades, vilket skedde vid EU-toppmötet i oktober.