Hoppa till artikelns andra spalt.

Historisk GMO-uppgörelse närmar sig

EU-parlamentet och medlemsländerna har nått en provisorisk uppgörelse om under vilka försutsättningar EU-länderna får säga nej till godkända GMO-grödor.

I mitten av november gick EU-parlamentet emot medlemsländernas kompromiss från i somras och ville göra det ännu lättare för medlemsländerna att förbjuda GMO-grödor.

Men natten till torsdag lyckades förhandlare från EU-parlamentet och medlemsländerna nå en provisorisk uppgörelse som ska bana väg för hur GMO-grödor ska få regleras på nationell nivå. I dag ligger beslutsmakten om huruvida en GMO-gröda ska få användas i medlemsländerna i slutänden hos EU-kommissionen.

Vad den nya uppgörelsen exakt innebär framgår dock inte och måste i ett första led godkännas av medlemsländernas EU-ambassadörer och EU-parlamentet. Därefter ska även EU-ländernas jordbruksministrar säga sitt.