Kommissionsordförande Jean-Claude Juncker till höger samtalar med arvstorhertigen av Luxemburg Guillaume. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Nya avslöjanden pressar Juncker agera mot skattefiffel

Trycket på EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker ökar efter ytterligare avslöjanden om luxemburgska skatteavtal med storföretag.

På onsdagen kom nya avslöjanden om att bland annat internettelefonföretaget Skype och underhållningsjätten Disney fått fördelaktiga skatteavtal i Luxemburg.

– Den första delen av Luxleaks var inte den sista delen. Vi får nu mer information om företagen i fråga, sade EU:s konkurrenskommissionär, danska liberalen Margrethe Vestager, på torsdagen och tillade att samarbetet med de tre av EU-kommissionen skattegranskade länderna, Luxemburg, Irland och Nederländerna, går framåt och att hon hoppas bli klar under andra kvartalet nästa år.

Samtidigt ökar trycket ytterligare på den kristdemokratiske kommissionsordförande Jean-Claude Juncker som tidigare varit premiär- och finansminister i Luxemburg.

Till luxemburgska tidningen d’Lëtzebuerger Land säger Bob Comfort, tidigare skattechef för amerikanska Amazon som figurerar i utredningarna om skattesmitning, att Juncker på sin tid ska ha uppvaktat företaget mycket intensivt och erbjudit sig att ”hjälpa dem att lösa problem”.

– Luxemburgs regering gillar att presentera sig som en affärspartner och jag tror att det är en korrekt beskrivning: Den hjälper till att lösa problem, sade Bob Comfort som påstod sig ha träffat Juncker vid ett eller två tillfällen och dennes budskap ska ha varit:

– Om ni stöter på något problem som ni inte tror er kunna lösa, kom till mig. Jag ska försöka hjälpa er.

Efter det nya avslöjandet av skatteavtal i Luxmeburg kräver den socialdemokratiska partigruppen S&D i EU-parlamentet ytterligare åtgärder av kommissionen annars är ”S&D-gruppen redo att dra tillbaka sitt stöd för kommissionen”.

– Juncker […] måste ta fram omfattande och effektiva förslag mot skatteparadis och skatteflykt under 2015 års första sex månader, sade S&D:s ledare, italienaren Gianni Pittella.

Kommissionsordförande Juncker själv anar ugglor i mossen med tanke på tajmingen för släppen av avslöjandena.

– Detta är inte en tillfällighet. Den första vågen [av avslöjanden] kom när jag startade och den andra lanseras när jag svärs in inför domstolen, sade Jean-Claude Juncker efter att tillsammans med övriga kommissionärer på onsdagen svurit sin ämbetsed.

Han upprepade samtidigt sitt tidigare löfte att komma med två förslag för att motverka skatteflykt. I EU kräver dock skatteflykt enhällighet och eftersom en handfull länder är emot sådana regler har det länge varit omöjlig att få igenom liknande regelverk.

Men tidigare i veckan sade Jean-Claude Juncker i en intervju med tyska Frankfurter Allgemeine Zeitung att det kanske är möjligt att ändra detta.

– Jag utesluter inte att vi ändrar reglerna med kvalificerat majoritet, sade Juncker som lovade att förslagen ska komma innan sommaren.

Även Belgien har sedan 2005 slutit ett sextiotal liknande fördelaktiga skatteavtal, rapporterar De Standaard i dag torsdag.