Annons

Putin i talarstolen. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Putin trappar upp ordkrig mot väst – jämför med Hitlers angrepp

Den ryske presidenten Vladimir Putin menar att Krim är lika viktigt för ryssarna som Tempelberget i Jerusalem är för det judiska folket.

President Putin försvarar än en gång den ryska annekteringen av Krim.

– Denna plats är av stor vikt för det ryska folket, på samma sätt som Tempelberget är för det judiska folket, sade Vladimir Putin under sitt årliga tal till nationen på torsdagen, rapporterar Financial Times.

Enligt Putin vill väst dela upp Ryssland likt Jugoslavien.

– På samma sätt som Hitler misslyckades att förstöra Ryssland med sina misantropiska idéer borde alla minnas hur dessa saker slutar. Vår armé krossade nazisterna och befriade Europa, sade Vladimir Putin.

Han uppmanade samtidigt ryssarna till ytterligare uppoffringar inför kommande hårda tider efter de europeiska och amerikanska sanktionerna som sattes in som en konsekvens av den ryska aggressiva inblandningen i Ukraina.

– Om [Ukrainakrisen] inte hänt, skulle de hittat en annan anledning att hålla Ryssland nere och tillbaka. Detta har skett under århundraden – varje gång väst anser att Ryssland blir för stark använder de denna politik, sade Putin.