Annons

Schweizisk gränsövergång. Arkivbild.

Bild: Kecko

Hoppa till artikelns andra spalt.

Schweizare avvisar strypt invandring

Ett allt för extremt förslag och förhållandet till EU gjorde enligt schweizisk media att landet på söndagen sade nej till en kraftig minskning av invandringen.

Med 74,1 procent av rösterna sade schweizarna på söndagen nej till att kraftigt begränsa invandringen till landet.

Peter Jost, chefredaktör på Berner Zeitung menar att ”initiativet var för extrem för väljarna” och att det ”torde vara den viktigaste förklaringen” till nejet.

Motståndarna till förslaget pekade på att att ett tak vore ekonomiskt illa för landet och att det skulle bryta med internationella avtal. Tunga företagsledare menade att det skulle bli svårt få tag i kvalificerad arbetskraft. Inget av partierna i parlamentet, inklusive invandringskritiska Schweiziska folkpartiet, SVP, förespråkade ett ja.

I februari röstade en knapp majoritet av schweizarna överraskande för att införa ett kvotsystem för invandring. Resultatet ökade på spänningarna mellan Schweiz och EU som har ett frihandelsavtal med varandra vilket bland annat gör att EU-medborgare har samma fria rörlighet till och i Schweiz som i unionen.

”Schweizarna stänger inte dörren till Europa. På valsöndagen har Schweiz, trots stress över befolkningstillväxten, känt hur viktigt ett ordnat förhållande till EU är för oss”, skriver den liberala tidningen Der Bund i en ledare.

Enligt La Tribune de Gèneves chefredaktör Pierre Ruetschi ger resultatet den schweiziska regeringen mandat att ”hitta en eurokompatibel lösning med initiativet från 9 februari” när den förhandlar med EU.

Flera tidningar menar att omröstningsresultatet inte ska ses som att schweizarna blivit för mer invandring. Konservativa Neue Zürcher Zeitung slår fast att initiativtagarna till omröstningen bara delvis kunde använda ”den utbredda skepticismen mot den stora invandringen” och att ”folket  på söndagen inte uttalade sig mot ett invandringsstopp”.

EU:s grannskapskommissionär Johannes Hahn välkomnade på måndagen resultatet av folkomröstningen.

– Det är ett tydligt uttryck att ett övervägande flertal av schweizarna vill ha ett ordnat förhållande till EU och medlemsländerna.

Schweiz regering vill sedan omröstningen i februari förhandla med EU om att införa begränsningar av antalet invandrare från unionen. Men enligt Hahn är detta inte möjligt.

– Den fria rörligheten är en av våra grundprinciper och ett område som vi egentligen inte heller kan diskutera eller förhandla om. I princip finns det inget förhandlingsutrymme, sade Johannes Hahn.

Omröstningen kom till stånd efter att miljöorganisationen Ecopop i för drygt två år sedan samlade ihop de nödvändiga underskrifterna i ett initativ till folkomröstning.

– Det finns gränser, och om vi väntar tills naturen revolterar kommer det bli mycket, mycket hårt för alla, sade den framträdande Ecopop-medlemmen Philippe Roch, tidigare generaldirektör för schweiziska Världsnaturfonden, WWF, och med rötter i det kristdemokratiska CVP, i samband med att initiativet lämnades in till regeringen.

– Vill Schweiz förbli ett livsrum värt att leva i, måste det vara ett livsrum med mycket grönt i, sade Dieter Steiner, humanekolog emeritus på den ansedda tekniska högskolan ETH i Zürich, och medlem i initiativkommittén i Ecopop.

Om förslaget gått igenom skulle nettomigrationen, antalet som flyttar till landet minus antalet som lämnar det, minskas till 0,2 procent av hela befolkningen, per år. Det skulle innebära en minskning från de senaste årens 70 000 - 100 000 migranter till 16 000.

De senaste åren har antalet invånare i Schweiz ökat med mellan 1 och 1,3 procent, vilket är drygt tre gånger så mycket som snittet i EU. Runt fyra femtedelar av ökningen beror på invandring. I dag är ungefär en fjärdedel av Schweiz åtta miljoner invånare inte medborgare i landet.

Ecopop ville även att den federala regeringen skulle satsa minst tio procent av sitt utvecklingsbistånd för att främja familjeplanering i utvecklingsländer. Detta skulle motsvara cirka 1,2 miljarder kronor per år.