Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Första gången på åtta år – alla EU-länder spås tillväxt

Tack vare lägre oljepriser och en svagare euro skriver EU-kommissionen upp den ekonomiska prognosen för medlemsländerna. Men Sveriges utsikter är sämre än i höstas.

För första gången sedan 2007 beräknas alla 28 EU-länder under 2015 få en positiv tillväxt.

– Den ekonomiska utsikten för Europa är lite ljusare i dag än när vi presenterade den förra prognosen. Minskade oljepriser och en billigare euro ger en välkommen spruta i armen för EU, sade EU:s ekonomikommissionär Pierre Moscovici när han på torsdagen lade fram kommissionens vinterprognos över ekonomin.

Även Europeiska centralbankens plan på att köpa statsobligationer från euroländerna för motsvarande tio biljoner kronor ökar på tillväxtförväntningarna.

Men ”farten på återhämtningen förblir långsam medan Europa fortsätter att kämpa med att lämna krisens arv efter sig”, enligt prognosen.

Kommissionen justerar upp prognosen för den ekonomiska tillväxten i EU något till 1,7 procents tillväxt i år och 2,1 procent under nästa, en ökning med 0,2 respektive 0,1 procentenhet.

För Sverige spår EU-kommissionen att ekonomin i år växer med 2,3 procent och 2,6 procent under nästa. Det är dock en smärre nedjustering med 0,1 procentenhet jämfört med novemberprognosen. Kommissionen pekar på att svensk export har det svårt.

Arbetslösheten spås dock ligga fortsatt högt. Under 2015 väntas bara en marginell minskning från dagen 9,9 procent ill 9,8 procent för att sedan minska något ytterligare under 2016 till 9,3 procent. Det är en liten minskning jämfört med hösten beräkningar.

I Sverige tror kommissionen att det är ”osannolikt att arbetslösheten faller”, mycket på grund av att antal personer i arbetskraften ökar.