Greklands premiärminister Alexis Tsipras.

Bild: Die Linke

Hoppa till artikelns andra spalt.

Spänd väntan på grekisk lista

Premiärminister Tsipras kommer inte gå med på en villkorslös kapitulation. Samtidigt fortsätter förhandlingarna om den grekiska reformlistan

Den grekiske vänsterledaren och premiärministern Alexis Tsipras försvarade på måndagen i en debatt i parlamentet regeringens försök att nå en överenskommelse med långivarna om nya pengar till statskassan.

– Vi söker en ärlig uppgörelse. Men förvänta er inte någon villkorslös kapitulation, sade Alexis Tsipras, rapporterar Kathimerini.

I fredags skickade den grekiska regeringen in ett utkast till lista över reformer som den lovar att genomföra i utbyte mot en delutbetalning av ett tidigare överenskommet krislån.

Tsipras sade på måndagen att den innehöll planer på att bland annat bekämpa cigarett- och bensinsmuggling, införa kontroller på utländska banköverföringar och sätta stopp för momsfusk.

Men långivarna från EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden, hade vi lunchtid på tisdagen ännu inte lyckats enas med representanter från den grekiska regeringen på tjänstemannanivå – de menar att listan är alltför luddig.

Långivarna måste först enas för att euroländernas finansministrar i eurogruppen ska kunna ta ett beslut om huruvida delutbetalningen på motsvarande 67 miljarder euro ska göras. Den arbetsgrupp som vanligtvis förbereder eurogruppens möten ska enligt uppgift hålla en telefonkonferens imorgon onsdag för att sondera terrängen.

Den tidigare konservative premiärministern Antonis Samaras kritiserade under måndagens debatt den nya regeringen skarpt för att försätta Europa i ett dödläge och sade att regeringen inbillat sig att den skulle få pengar utan villkor men nu istället fått villkor utan pengar.

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel menar att Grekland kan välja vilka reformer den vill genomföra men att listan i slutänden måste resultera i att landet uppnår finansiell stabilitet.

– Det kan finnas variationer i de åtgärder som regeringen vidtar, sade Merkel på måndagen, rapporterar Die Welt.

Flera europeiska ledare har tidigare flaggat för att Grekland kan komma att behöva ett tredje krislån för att klara sig. Men ett ytterligare krislån avvisade Tsipras under måndagen.

Hur mycket pengar det ännu finns i den grekiska statskassan är oklart, men Reuters rapporterar att pengarna kan ta slut 20 april.