Det är inte aktuellt för Sverige att söka EU:s stöd i konflikten med Saudiarabien. Den vill Sverige sköta själv, deklarerade utrikesminister Margot Wallström på fredagen. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Sverige söker inte EU:s stöd i Saudibråket

Utrikesminister Margot Wallström beskriver sitt uttalande om Saudiarabien som en del av en modern diplomati. Jag ångrar inte vad jag har sagt.

De senaste dagarnas turbulens i de svensk-saudiska relationerna, som började med svensk kritik mot att en saudisk bloggare dömts till tusen piskrapp och som till slut ledde till att utrikesminister Margot Wallström (S) i sista minuten hindrades att tala vid Arbetsförbundets möte, är ingen fråga för EU. Det slog utrikesministern fast på fredagen inför nästa vecka möte med EU-ländernas utrikesministrar i Bryssel.

– Vi behöver inte mobilisera ett stöd, utan [övriga EU-länder] litar på att vi kan hantera detta. EU:s utrikeschef Federica Mogherini har redan gjort ett uttalande. Jag tycker inte att man behöver trappa upp det här, sade Margot Wallström till journalister efter EU-nämndens möte.

Att Saudiarabien även tagit hem sin ambassadör på obestämd tid som en markering mot den svenska kritiken är inget som får Margot Wallström att tveka.

– Jag har varit rak och tydlig om vad vi tycker och vilka krav vi har på demokrati och mänskliga rättigheter och det står jag för. Jag ångrar inte vad jag har sagt.

– Modern diplomati handlar om att vara rak och tydlig och att upprätthålla en ärlig dialog. Det är väldigt viktigt att hävda att Sverige är en röst för demokrati och mänskliga rättigheter runt om i världen, sade utrikesministern.