Hoppa till artikelns andra spalt.

”Betydande risk” att Grekland ställer in betalningar

Kreditvärderaren Standard & Poor’s nedgraderar Greklands kreditbetyg och varnar för landet kan ställa in återbetalningar av lån.

Standard & Poor’s, ett av tre ledande kreditvärderingsinstitut, sänkte på onsdagen Greklands kreditbetyg, ett mått på betalningsfähigheten, till CCC+/CC vilket innebär ”en betydande risk” att Grekland kan komma att ställa in sina återbetalningar av lån. 

”Utan långtgående ekonomiska reformer eller ytterligare skuldavskrivning förväntar vi oss att Greklands statsskuld och andra finansiella åtaganden kommer bli ohållbara”, heter det i ett uttalande från institutet.

En troligt konsekvens av att Grekland ställer in sina betalningar är att Europeiska centralbanken stryper sina billiga lån som gör att landets banker inte går omkull. Om de skulle få slut på pengar väntar stor ekonomisk oro med som möjlig konsekvens att Grekland måste lämna valutasamarbetet. 

I nästa vecka ska eurogruppen ta ställning till den lista på reformer som den grekiska regeringen lovar att genomföra i utbyte mot ytterligare krislån. Men Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble tror inte att något beslut kan tas. 

– Jag förväntar mig inte att vi hittar en lösning inom de närmaste veckorna, sade Schäuble på onsdagen, rapporterar Finanznachrichten.