Annons

Eva-Britt Svensson, tidigare Europaparlamentariker. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

MittEuropa »
En massgrav håller på att uppstå i Medelhavet

Sedan ännu en båt med migranter som försökta ta sig till EU kapsejsat i Medelhavet befaras 900 personer ha omkommit utanför Libyens kust. Det skriver den tidigare Europaparlamentarikern Eva-Britt Svensson (V).

Enligt EU:s gränsmyndighet Frontex, som har sitt säte i Warszawa i Polen, väntar så många som en halv miljon människor på att försöka ta sig från Libyen till Europa. Frontex är officiellt ”EU:s säkerhetsmyndighet för de yttre gränserna”. Myndigheten svarar för samordningen av de nationella gränsbevakningsväsendenas verksamheter för att säkerställa skyddet vid EU:s gränser till icke-medlemsländer. Det är med ekonomiskt bistånd och teknisk assitans från Frontex som Grekland och Bulgarien bygger en hög taggtrådsmur mot grannlandet Turkiet, för att landvägen hindra flyktingar från inbördeskrigets Syrien.

Sedan den italienska flottan i höstas avbröt sin räddningsinsats Mare Nostrum i Medelhavet, efter att övriga EU-länder inte velat dela kostnaderna och med argument som att det ”uppmuntrar illegal immigration”, ersattes den av Frontextinsatsen Triton, som inte har i uppdrag att undsätta flyktingar från Nordafrika, utan att med alla medel hindra dem att komma fram till Fästning Europas gränser i norra Medelhavet. Frontex talesperson Izabella Cooper bekräftar beskrivningen av uppdraget: ”Vårt huvudsakliga uppdrag är gränskontroll, inte sök- eller livräddning.”

Redan före den senaste olyckan var antalet omkomna i Medelhavet tio gånger fler i år än vid samma tid för ett år sedan.

”En massgrav håller på att uppstå i Medelhavet och orsaken är den europeiska politiken. Tusentals desperata människor flyr kriser och krig men Europa har valt att stänga sina gränser. Människor som söker skydd är därför tvungna att riskera sina liv och dö ute till havs”, säger Loris De Filippi på Läkare utan gränser i Italien.

Eva-Britt Svensson (V)