Annons

Medlemsländerna ska kunna stoppa import av genmodifierad mat och och foder om förslaget går igenom. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ingen nöjd med nya GMO-regler

EU-kommissionens nya förslag som ska göra det möjligt för medlemsländerna att stoppa genmodifierade varor möts med stort motstånd från alla parter.

De nya reglerna som presenterades på onsdagen ska göra det lättare för medlemsländerna att begränsa eller stoppa importerad genmodifierad mat och djurfoder som redan fått godkännande på EU-nivå.

– Åtgärderna ska ge medlemsländerna verktyg att besluta om EU-importerad GMO på sina territorier baserade på andra anledningar än risker för hälsa och miljö, sade EU-kommissionär Margrethe Vestager utan att precisera vad sådana anledningar skulle kunna vara.

Ett nationellt undantag måste grundas på legitima skäl och får inte strida mot EU-reglerna för den inre marknaden och internationella WTO-standarder.

Miljöorganisationen Greenpeace rasar mot förslaget och kallar det en fars.

– Kommissionen erbjuder EU-länderna en falsk rättighet att få undantag som inte skulle klara sig i någon domstol. EU:s inremarknadsregler kommer alltid att trumfa nationella undantag för GMO-import, sade Franziska Achterberg, EU-ansvarig för matfrågor på Greenpeace i ett uttalande.

EU-parlamentarikern Bart Staes, livsmedelsäkerhetstalesperson för den gröna partigruppen, menar att kommissionen rör sig på ett sluttande plan och att förslaget kommer att göra det lättare att få GMO-import godkänd på EU-nivå.

– Genom att ge denna morot till medlemsländerna att göra undantag från godkännande på EU-nivå är det tydligt att kommissionen försöker göra beslutsprocessen på EU-nivå lättare, sade Staes i ett uttalande.

EU-parlamentariker Christofer Fjellner (M) pekar på att de vetenskapliga bevisen för faran med GMO-grödor är få och menar att förslaget utgör ett allvarligt hot mot EU:s inre marknad.

– Den nya kommissionen verkar strunta i vad EU:s vetenskapliga experter säger och vill tillåta länder att förbjuda import av GMO på godtyckliga grunder. Om förslaget blir verklighet kan det leda till att Frankrike förbjuder import av spansk müsli med hänvisning till att den kan innehålla spår av GMO. Det kan bli slutet för EU:s gemensamma marknad, sade Christofer Fjellner i en kommentar.

USA:s handelsminister Michael Froman menar att ett sådant förslag kan strida mot internationella handelsavtal.

– Vi är mycket besvikna på dagens regelförslag som verkar bli svårt att förena med EU:s internationella åtagande, sade Froman, rapporterar Wall Street Journal.

Han tillade att det inte är ”konstruktivt att föreslå sådana typer av handelsrestriktiva åtgärder” under de pågående förhandlingarna om handelsavtalet TTIP där han är USA:s motsvarighet till EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström.

EU-kommissionär Margrethe Vestager tar dock kritiken med ro.

– Om ambitionen vore att göra någon glad skulle jag valt ett annat jobb. Tyvärr hamnar man ofta i en situation där ingen är nöjd men där man hittar en kompromiss, sade Vestager.

Förslaget gäller alltså import av genmodifierade organismer och inte odling av GMO-grödor som istället omfattas av en kompromiss mellan EU-parlamentet och medlemsländerna som nåddes i början av året.

Det är nu upp till EU-parlamentet och medlemsländerna att försöka komma överens om hur den slutliga lagstiftningen ska se ut.