EU-parlamentet röstade ner ett förslag att ledamöterna skulle redovisa hur de andväner sina ersättningar för allmänna utgifter. Arkivbild.

EU-parlamentet röstade ner ett förslag att ledamöterna skulle redovisa hur de andväner sina ersättningar för allmänna utgifter. Arkivbild.

Bild: Europaparlamentet

Politikers EU-ersättningar ska inte granskas

EU-parlamentet sade på onsdagen nej till att ledamöterna ska redovisa sina ersättningar.

EU-parlamentarikerna får varje månad 4 320 euro, motsvarande över 40 000 kronor för allmänna utgifter som exempelvis kontorsmaterial, telefonräkningar och resor inom det egna landet. I dag finns dock ingen kontroll över hur de spenderas.

EU-parlamentets budgetkontrollutskott hade i mars röstat igenom ett förslag om att ledamöterna årligen måste redovisa hur dessa ersättningar används. Men ett ändringsförslag lades fram som vattnade ut kravet på granskning och istället efterfrågade en utredning i frågan.

Ändringsförslaget innebär dessutom att två punkter, 43 och 44 utgår ur resolutionen.

“Europaparlamentet är bekymrat över att ersättningen för allmänna utgifter inte granskas och att den betalas ut utan några ordentliga styrkande handlingar.”, lyder punkt 43 som nu alltså stryks.

Av de svenska EU-parlamentariker röstade alla i allianspartierna och Sverigedemokraterna för ändringsförslaget.

“Våra ledamöter ansvarar inför sina väljare och inte inför parlamentets administration för sina handlingar. De är inte anställda av parlamentet utan av väljarna. Det är en viktig princip. Om man inte håller på den tar man bort all mening i ordet förtroendevald.”, skriver Moderaternas presstalesperson Per Heister i ett mejl.

Miljöpartiets fyra ledamöter röstade mot medan de socialdemokratiska parlamentarikerna tillsammans med V och FI lade ned sina röster.