Den grekiske finansministern Yanis Varoufakis i samtal med kollegor i eurogruppen. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tålamodet med Grekland tryter

Ytterligare en tidsfrist ser ut att passeras i det grekiska krislånedramat.

När Grekland i februari enades med euroländerna om en förlängning av landets krisprogram sattes april som tidsfrist för landet att ta fram en lista på reformer i utbyte mot billiga krislån. Men de tekniska förhandlingarna om utformningen av listan går långsamt och i dag skulle det mesta vara klart.

– Framsteg i de tekniska förhandlingarna är inte tillräckliga för att nå en överenskommelse under detta eurogruppsmöte, sade EU:s eurokommissionär Valdis Dombrovskis på fredagen.

Den grekiska regeringen håller på att få slut på pengar och har vidtagit drastiska åtgärder för att fylla på statskassan.

– Ärligt talat är den tidsfristen viktigare för den grekiska regeringen som sitter i finansiella trångmål, sade  eurogruppens ordförande, nederländske finansministern Jeroen Dijsselbloem.

En ny deadline är i stället satt till slutet av juni. Men tålamodet börjar tryta för många av finansministrarna i euroländerna.

– Vi har diskuterat frågan i månader. Varje gång kommer en ny lista och under fjorton dagar händer ingenting, sade österrikiske finansministern Hans Jörg Schelling inför mötet.

Slovakiens finansminister Peter Kažimír sade att han inte nästan inte hade några förväntningar alls på fredagens möte och att han ”var lite trött” på frågan.

– Tiden håller på att rinna ut och vi har inte tid för diplomatiskt och politiskt småskvaller.

Ett nytt eurogruppsmöte, som är den instans där ett politiskt beslut om en förlängning, äger rum om två veckor.

Men den grekiske premiärminister Alexis Tsipras är positiv och hoppas nå en uppgörelse innan månadens slut. Det framgick efter ett möte med den tyska förbundskanslern Angela Merkel innan torsdagens EU-toppmöte i Bryssel

– Vi har kommit en lång bit på vägen, sade Tsipras som hoppas att att nytt eurogruppsmöte kan hållas redan nästa vecka.

12 maj löper ett grekiskt krislån till Internationella valutafonden ut. Om landet inte klarar av att betala, vilket få i dagsläget vet, inträder 30 dagars respit innan Grekland går i teknisk konkurs.