Annons

Personerna på bilden har inget med texten att göra. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

MittEuropa »
Tsipras svåra dilemma

EU-förhandlingarna kring den grekiska refomlistan beskrivs som väldigt komplicerade men premiärminister Tsipras har ett större problem än så. Det skriver Haralampos Karatzas.

I en lång rad av kritiska möten ser Eurogruppens möte den 24 april att bli särskilt viktigt att bevaka. Ett resultatlöst möte mellan den grekiska regeringens företrädare och EU:s ökar risken för en grekisk statsbankrutt. Tiden och pengarna håller på att slut.

Genom att disponera om medel som staten direkt eller indirekt förfogar över lyckades den grekiska staten fullfölja den betalning på drygt 450 miljoner euro till IMF som förföll den 9 april. Därmed undveks en statsbankrutt. Det är dock oklart hur sådana åtgärder håller i längden. Det finns tydliga signaler om att pengarna är på väg att ta slut. I maj månad väntar en större betalning till IMF än den i april. Då kan loppet vara över. Därför kan Eurogruppens möte den 24 april vara avgörande.

Nyckeln för ett lyckat möte är givetvis att parterna kommer överens. Om Grekland presenterar en reformlista som godtas av Eurogruppen kan landet kvittera ut ett stödlån på 7,2 miljarder euro, vilket skulle lösa de omedelbara likviditetsbehoven. Kruxet är dock att man än så länge är långt ifrån överens.

Reformlistan har nämligen förhandlats om ett antal gånger. Än så länge utan påvisbara resultat. Till nyhetskanalen Bloomberg uppger Valdis Dombrovskis, vice ordförande vid europeiska kommissionen, att de pågående förhandlingarna är "väldigt komplicerade". Med tanke på den snäva tidsramen är detta något som spär på den ekonomiska osäkerheten. Detta syns även i utflödet av pengar från de grekiska bankerna, vilket sätter ytterligare press på den grekiska regeringen.

Ett större problem för premiärminister Tsipras, som är kopplat till de pågående förhandlingarna, är den egna partigruppen. Han har svårt att hålla ihop den: inom SYRIZA finns det fraktioner som ställer sig kritiska till de reformer som regeringen förhandlar om. Ett aktuellt exempel är försäljningen av den återstående andelen av hamnen i Pireus där regeringen gjort en helomvändning. Ett annat exempel är det statliga energibolaget DEI, där energiminister Lafazanis motsätter sig avregleringsplanerna.

Kritiken kommer främst från fraktionen Vänstra plattformen. Utan deras parlamentsledamöter kommer SYRIZA att förlora sin majoritet i det grekiska parlamentet. Tsipras befinner sig med andra ord i ett dilemma: antingen kommer han att göra den egna partigruppen besviken om han går med på Eurogruppens reformkrav, eller så kommer han inte lyckas komma överens med Eurogruppen om han anpassar sig till de kritiska rösterna i sitt parti.

Tsipras dilemma visar på de utmaningar som oppositionspartier med populistisk retorik möter när de väl kommer till makten: plötsligt ska tal övergå till ansvar, och vallöften omsättas i praktik. Utmaningen blir särskilt svår när det ekonomiska utrymmet inte matchar den politiska ambitionen. Något måste ge vika.