Ingen vet när Grekland får slut på pengar.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Minister: Ett faktum – inga pengar kvar

Grekland närmar sig statsbankrutt men den tyske finansministern vill inte prata alternativ.

Mellan 5 och 19 juni ska Grekland betala tillbaka motsvarande närmare 15 miljarder kronor till Internationella valutafonden, IMF. Men enligt landets inrikesminister Nikos Voutsis är den grekiska statskassan nu tom.

– Pengarna kommer inte betalas tillbaka. Det finns inga att betala tillbaka. Detta är ett faktum, sade Voutsis till grekiska Mega TV.

Om Grekland innan dess inte får klartecken av övriga euroländer för en ny krislånsutbetalning står landet helt utan medel och riskerar statsbankrutt. Finansminister Yanis Varoufakis sade i förra veckan att regeringen kommer att betala ut löner till statsanställda och pensioner före man betalar tillbaka gamla lån.

Energiministern Panagiotis Lafazanis, som tillhör regeringspartiet Syrizas vänsterflygel, sade på söndagen att regeringen måste förbereda landet på att det inte blir någon överenskommelse med övriga euroländer.

– Vem säger att det måste bli en katastrof om vi lämnar eurozonen och återgår till en nationell valuta, sade Lafazanis, rapporterar The New York Times.

Vänsterflygeln, kallad Vänsterplattformen, utgörs av en femtedel av Syriza 149 parlamentsledamöter har sedan några veckor ökat trycket på premiärminister Alexis Tsipras att inget gå med på kraven för ett nytt krislån.

Den tyske finansministern Wolfgang Schäuble visar samtidigt ingen kompromissvilja och hänvisar till överenskommelsen från slutet av februari där landet förband sig att genomföra reformer för att få utbetalningen.

– Vi behöver inte prata om några alternativ. Grekland har fortfarande rätt stora ansträngningar framför sig för att uppfylla det som landet har förpliktigat sig till, sade Schäuble till tyska radio Deutschlandfunk.

Grekland lyckades med nöd och näppe betala tillbaka motsvarande sju miljarder kronor till IMF i början av maj. Den grekiska regeringen varnade även innan den återbetalningen att landet stod utan pengar.

Enligt grekiska Mega TV ska premiärminister Tsipras bett den amerikanska regeringen att övertala IMF att skjuta upp återbetalningen till slutet av juni.

Den grekiska regeringen förhandlar sedan februari med långivarna om villkoren för att landet ska få en krislånsutbetalning på motsvarande 67 miljarder euro. Enligt person nära premiärminister Tsipras är förhandlingsläget sämre i dag än tidigare.

– Förhandlingarna går dåligt. Tyskland spelar tufft. Inte heller [Tysklands förbundskansler Angela] Merkel är lika öppen att hjälpa oss som tidigare, sade tjänstemannen till Financial Times.

I morgon tisdag fortsätter de tekniska förhandlingarna om villkoren för krislånsutbetalningen mellan representanter från den grekiska regeringen, EU-kommissionen och IMF. De två största stötestenarna är en reform av landets pensionssystem och momssatser.