Hoppa till artikelns andra spalt.

Danmark på väg mot minoritetsregering

Statsministerkandidat Lars Løkke Rasmussen ger upp försöken att bilda en majoritetsregering.

Mittenhögerblocket vann förra veckans danska folketingsval med snäv marginal. Ledaren för liberalkonservativa Venstre, Lars Løkke Rasmussen, har därefter sonderat läget för att bilda en majoritetsregering utan framgång, han pekar främst på bristande regeringsduglighet att ingå i en regering med tre andra partier.

Annons

– En majoritetsregering bestående av fyra partier med 90 [av sammanlagt 179] mandat kommer att bli en regering som får det mycket svårt att flytta sig parlamentariskt, sade Løkke, rapporterar Politiken.

I dag måndag ska han träffa drottning Margrethe för att be om mandat att bilda en minoritetsregering.

Mest sannolika scenarier är enligt Berlingske att Venstre ensamt försöker bilda regering eller tillsammans med EU- och invandringskritiska Dansk Folkeparti.