Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem på väg in till måndagens möte.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Försiktig optimism trots pappersstrul

Trots att Grekland skickat in fel dokument och finansministrar dämpat förhoppningarna tror eurogruppens ledare Jeroen Dijsselbloem på en uppgörelse mot slutet av veckan. 

Efter bara drygt halvannan timme avbröts måndagens förberedande eurogruppsmöte. Eurogruppen, som samlar euroländernas finansministrar, hade att utvärdera de senaste grekiska reformförslagen inför kvällens eurozomstoppmöte då stats- och regeringscheferna för euroländerna träffas i Bryssel.

– Vi fick dokumenten ganska sent. Vi tittade snabbt på dem och de utgör en bra grund för fortsatt arbete, sade EU:s ekonomikommissionär Pierre Moscovici efter eurogruppsmötet.

Finansministrarna i eurogruppen gav de så kallade institutionerna – EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden – i uppdrag att snarast möjligt gå genom de grekiska förslagen för att se om de är tillräckligt långtgående.

– Generellt har institutionerna sagt att de utgör en grund för att verkligen komma igång med samtalen på nytt, sade eurogruppens ordförande tillika Nederländernas finansminister, Jeroen Dijsselbloem, som tidigare varit skeptiskt till den grekiska regeringens olika kompromissförslag.

Han tillade att ett nytt eurogruppsmöte väntas äga rum i veckan för att utvärdera institutionernas slutsatser av de senaste förslagen. Detta tros ske på onsdag eller torsdag inför att EU-ländernas stats- och regeringschefer träffas i Bryssel på det ordinarie junitoppmötet.

Trots att eurogruppen inte tog något beslut kommer det av Europeiska rådets ordförande Donald Tusk extrainsatta eurotoppmötet att äga rum ikväll. 

Inför dagens två möten hade den grekiska regeringen sent på söndagen skickat in ett nytt förslag på de reformer som landet ska genomföra för att få ett krislån på motsvarande 67 miljarder kronor.

Men tidigt på morgonen meddelade grekiska tjänstemän att fel dokument skickats in. Den riktiga versionen kom först på måndagsförmiddagen.

Flera av finansministrarna hade inte sett det senaste förslaget när de vid lunchtid ankom till det förberedande eurogruppsmötet.

– Jag känner inte till något nytt förslag. För mig är situationen densamma som i torsdags [då de senaste förhandlingarna ägde rum]. Utan substantiella förslag som kan utvärderas kan vi inte på ett seriöst sätt förbereda ett eurotoppmöte, sade Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble.

– Vi har i denna stund inte sett något konkret. Det rådde i morse en viss förvirring över vilka dokument det handlade om, sade Belgiens finansminister Johan Overtveldt.

Inte heller Österrikes, Slovakiens, Irlands och Finlands finansministrar trodde på en överenskommelse under måndagen.

– Det råder väldigt låga förväntningar på en överenskommelse i dag, sade den irländske finansministern Michael Noonan.

– För att vara ärligt vet jag inte riktigt vad vi förbereder för det finns inget officiellt på bordet, sade Finlands finansminister Alexander Stubb.

I fredags ökade Europeiska centralbanken, ECB, på sina krislån till grekiska banker. Utan krislånen riskerar bankerna, och därmed hela grekiska finanssektorn, att kollapsa. Även på måndagen ökade ECB gränsen för hur mycket krislån bankerna kan få. Ett nytt ECB-möte för att besluta huruvida krislånen ska fortgå väntas inom ett dygn, enligt Frankfurter Allgemeine Zeitung.