Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Greklands finansminister Yanis Varoufakis. Arkivbild.

Grekland hotar dra EU inför domstol

BRYSSEL 30 juni 2015 | ECB utesluter inte Grexit

Den grekiska regeringen överväger rättsliga medel om landet hotas att kastas ut ur eurosamarbetet. Samtidigt utesluter inte Europeiska centralbanken ett Grexit.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, Frankrikes president François Hollande, Italiens premiärminister Matteo Renzi, Spaniens premiärminister Mariano Rajoy, EU-parlamentets talman Martin Schulz och Tysklands biträdande förbundskansler Sigmar Gabriel har gått ut och sagt att söndagens grekiska folkomröstning handlar om huruvida landet ska vara kvar i valutasamarbetet och inte, som den grekiska regeringen hävdar, om huruvida landet ska anta långivarnas senaste förhandlingsbud.

Men den grekiska regeringen genom finansminister Yanis Varoufakis menar att ett hot om att tvinga ut ett land ur eurosamarbetet är fördragsvidrigt.

– Vi rådfrågar jurister och kommer med säkerhet att överväg ett domstolsföreläggande hos EU-domstolen. EU-fördragen tillåter inte ett euroutträde och vi vägrar att acceptera det. Vårt medlemskap är inte förhandlingsbart, sade Yanis Varoufakis till The Daily Telegraph.

Även premiärminister Alexis Tsipras avfärdar uttalandet från EU-ledarna att omröstningen handlar om att fortsatta eurosamarbetet eller ej.

– Jag tror inte att de planerar att knuffa Grekland ut ur euron utan de vill sätta stopp för förhoppningarna om att det skulle finnas olika system i Europa, sade Tsipras under en intervju på grekisk TV på måndagen.

Han tillade att han inte tror att EU-ledarna skulle kasta ut Grekland eftersom ”kostnaden skulle bli enorm”.

Den grekiska regeringen uppmanar befolkningen att rösta nej och Tsipras antydde under intervjun att han avgår om en majoritet ställer sig bakom ett ja.

Samtidigt utesluter för första gången inte Europeiska centralbanken, ECB, som håller de grekiska bankerna flytande via dagliga krislån att landet kan tvingas lämna euron.

– Ett grekiskt utträde […] kan tyvärr inte lägre uteslutas, sade Benoît Cœuré, en av sex ledamöter i ECB:s direktion som ansvarar för det löpande arbetet i centralbanken, till Les Echos.

Natten till i morgon onsdag förfaller ett lån på motsvarande 14,3 miljarder kronor till Internationella valutafonden, IMF. Ett lån som Grekland inte kommer att betala tillbaka vilket innebär att landet inte kan få några ytterligare krislån av IMF till dess det är amorterat.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret