Greklands finansminister Yanis Varoufakis. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

Grekland hotar dra EU inför domstol

Den grekiska regeringen överväger rättsliga medel om landet hotas att kastas ut ur eurosamarbetet. Samtidigt utesluter inte Europeiska centralbanken ett Grexit.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, Frankrikes president François Hollande, Italiens premiärminister Matteo Renzi, Spaniens premiärminister Mariano Rajoy, EU-parlamentets talman Martin Schulz och Tysklands biträdande förbundskansler Sigmar Gabriel har gått ut och sagt att söndagens grekiska folkomröstning handlar om huruvida landet ska vara kvar i valutasamarbetet och inte, som den grekiska regeringen hävdar, om huruvida landet ska anta långivarnas senaste förhandlingsbud.

Men den grekiska regeringen genom finansminister Yanis Varoufakis menar att ett hot om att tvinga ut ett land ur eurosamarbetet är fördragsvidrigt.

– Vi rådfrågar jurister och kommer med säkerhet att överväg ett domstolsföreläggande hos EU-domstolen. EU-fördragen tillåter inte ett euroutträde och vi vägrar att acceptera det. Vårt medlemskap är inte förhandlingsbart, sade Yanis Varoufakis till The Daily Telegraph.

Även premiärminister Alexis Tsipras avfärdar uttalandet från EU-ledarna att omröstningen handlar om att fortsatta eurosamarbetet eller ej.

– Jag tror inte att de planerar att knuffa Grekland ut ur euron utan de vill sätta stopp för förhoppningarna om att det skulle finnas olika system i Europa, sade Tsipras under en intervju på grekisk TV på måndagen.

Han tillade att han inte tror att EU-ledarna skulle kasta ut Grekland eftersom ”kostnaden skulle bli enorm”.

Den grekiska regeringen uppmanar befolkningen att rösta nej och Tsipras antydde under intervjun att han avgår om en majoritet ställer sig bakom ett ja.

Samtidigt utesluter för första gången inte Europeiska centralbanken, ECB, som håller de grekiska bankerna flytande via dagliga krislån att landet kan tvingas lämna euron.

– Ett grekiskt utträde […] kan tyvärr inte lägre uteslutas, sade Benoît Cœuré, en av sex ledamöter i ECB:s direktion som ansvarar för det löpande arbetet i centralbanken, till Les Echos.

Natten till i morgon onsdag förfaller ett lån på motsvarande 14,3 miljarder kronor till Internationella valutafonden, IMF. Ett lån som Grekland inte kommer att betala tillbaka vilket innebär att landet inte kan få några ytterligare krislån av IMF till dess det är amorterat.