Annons

Greklands premiärminister Alexis Tsipras och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Arkivbild.

Bild: Europeiska kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Grekland: Utan avtal – ingen återbetalning

Grekland och långivarna har lagt fram varsitt kompromissförslag.

Den grekiska regeringen skickade in vad premiärminister Alexis Tsipras kallar ett ”omfattande och realistiskt" 40-sidigt kompromissförslag natten till tisdag. Sent på tisdagen kom långivarna med ett motbud framtaget av EU-kommissionen och Internationella valutafonden efter måndagens minitoppmöte i Berlin.

Det grekiska kompromissförslaget fick ett ljummet mottagande i Bryssel där det kallades ”vagt”, rapporterar Kathimerini.

– Vi har ännu inte kommit tillräckligt långt och tiden är knapp, sade eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem i en kommentar om de pågående förhandlingarna till TV RTL Z på tisdagen.

I dag onsdag träffar Alexis Tsipras EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker för att diskutera de båda förslagen. Med på mötet väntas även Dijsselbloem vara.

En talesperson för det grekiska regeringspartiet Syriza sade på onsdagen att landet inte kommer betala tillbaka tidigare lån till IMF om det inte blir någon uppgörelse.

— Om det inte finns utsikt för en uppgörelse på fredag eller måndag kommer vi inte betala, sade Nikos Filis, talesman för vänsterpartiet Syriza.

Grekland måste i juni betala tillbaka sammanlagt motsvarande 15 miljarder kronor, den första delbetalningen förfaller redan på fredag, motsvarande 2,8 miljarder kronor. I slutet av juni löper nuvarande krisprogram ut, då står Grekland helt utan medel om ingen ny överenskommelse nås.