Ilska när franska högerpartiet byter namn

Förre franske presidenten Nicolas Sarkozy döper om UMP-partiet vilket väcker irritation i folkopinionen.

Det nya namnen blir Les Républicains, Republikanerna, vilket röstades igenom av dess medlemmar på söndagen. Men namnvalet är kontroversiellt i republiken Frankrike. En rad vänstersympatisörer tog frågan till domstol där de dock fick avslag.

En opinionsundersökning visade att över två tredjedelar av de tillfrågade anser att inget politiskt parti borde få använda ordet republikan.

”[Att Sarkozy] namnger sitt parti på ett sätt som påstår sig innefatta alla republikaner, som om det inte funnes några andra förutom honom, är förolämpande och oansvarigt”, skrev tre politiker och författare i Le Monde inför namnbytet.

Sarkozy väntas bli sittande president François Hollandes främsta utmanare i nästa presidentval som äger rum i maj 2017.