EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker vid lördagens presskonferens.

Bild: Europeiska kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Irriterad Juncker manar Grekland till skärpning

EU-kommissionens ordförande har länge ansetts vara den grekiska regeringens bäste vän i Europa, men förtroendet är på upphällningen.

Efter förra veckans möte mellan kommissionsordförande Jean-Claude Juncker och Greklands premiärminister Alexis Tsipras höll denne ett tal inför landets parlament. Där fortsatte Tsipras att kalla långivarnas förslag ”absurda”.

EU-kommissionen och dess ordförande har länge setts som den mest kompromissvilliga EU-parten i förhandlingarna om en utbetalning av krislån till Grekland. Men en påtagligt irriterad Jean-Claude Juncker uttryckte på söndagen besvikelse över talet.

– Tsipras är min vän men för att upprätthålla vänskap krävs vissa minimiregler, sade Juncker under en presskonferens i samband med G7-mötet i Tyskland.

Juncker menade att Tsipras lagt en stor del av skulden för de ”aburda förslagen” på honom samtidigt som den grekiske premiärministern inte sagt något om kommissionsordförandens kompromissvilja.

Enligt Juncker lovade Tsipras under mötet att komma med ett nytt förslag senast torsdag kväll, vilket sedan ändrades till fredag. På lördagen bad Tsipras om ett telefonsamtal med Juncker vilket denne avvisade.

– Jag hoppas att det grekiska alternativförslaget presenteras för oss inom kort, sade Jean-Claude Juncker under en presskonferens på lördagen inför det pågående G7-mötet i Tyskland.

Jean-Claude Juncker sade att han kommer fortsätta avvisa alla spekulationer om ett Grexit – att Grekland lämnar eurozonen – men att han inte kan inte ”kan ta fram en kanin ur hatten”.

Grekland rapporteras dock stå fast vid det kompromissförslag som regeringen skickade in i förra veckan.

I dag träffar finansminister Varoufakis sin tyske kollega Wolfgang Schäuble och på onsdag ska premiärminister Tsipras träffa Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president François Hollande i Bryssel.