FIFA:s avgående ordförande Joseph "Sepp" Blatter. Arkivbild.

FIFA:s avgående ordförande Joseph "Sepp" Blatter. Arkivbild.

Krav på Blatters omedelbara avgång

EU-parlamentet skickar en något urvattnad åsiktsyttring till fotbollsförbundet FIFA och kräver att ordförande Blatter inte sitter kvar till en ersättare hittats.

Den liberala partigruppen Alde i EU-parlamentet hade krävt att resolutionen skulle innehåll uppmaningar till medlemsländerna att bojkotta fotbolls-VM i Ryssland och Qatar. Men förslaget fick inte stöd under torsdagens omröstning i EU-parlamentet i Strasbourg.

– Den liberala gruppen fick inte gehör för samtliga sina förslag, sade Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley som ingår i Alde, i en kommentar.

Inte heller Socialdemokraterna fick genom sitt förslag om att rikta kritik mot situationen för migrantarbetare som förbereder inför fotbolls-VM i Qatar 2022. Hittills beräknas över 2000 arbetare ha dött i samband med förberedelserna.

I resolutionen – en icke-bindnade åsiktsyttring – uppmanar EU-parlamentet istället den kritiserade FIFA-ordföranden Sepp Blatteratt avgå med omedelbar verkan och inte sitta kvar ytterligare nio månader tills en ersättare utsetts.

Parlamentarikerna anser även att ”man bör avskeda alla tjänstemän som varit inblandade i ekonomisk misskötsamhet och granska alla beslut kopplade till korruption eller brottslig verksamhet.”

Europaportalen beklagar att vi inte kan rapporterar hur de svenska Europaparlamentarikerna har röstat eftersom omröstningen skedde med handuppräckning och inte genom registrerande knapptryckning.