Annons

2,5-eurosmyntet säljs för sex euro och tioeurosmyntet för 42 euro.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Lustigt Belgien slår mynt om franskt nederlag

Belgien tar ett udda grepp för att kringgå franskt motstånd mot att prägla euromynt över slaget vid Waterloo.

I år firas tvåhundraårsjubileet av slaget vid belgiska staden Waterloo där den franske kejsaren Napoleon besegrades av bland annat brittiska, nederländska och preussiska trupper.

Inför firandet präglade Belgien 175 000 tvåeurosmynt som avbildade slaget. Men Frankrike skickade ett arg brev till Belgien där man krävde att belgarna skulle skrota idén och mynten, vilket också skedde.

Men för att undgå den franska invändningen har Belgien låtit pränta 2,5-eurosmynt och tioeurosmynt, rapporterar De Standaard. Regelverket säger att euroländerna får prägla mynt som inte har samma valör som de existerande mynten. Dessa mynt går endast att användas som betalningsmedel i Belgien. Men enligt regelverket ska medlemsländerna "vidta alla lämpliga åtgärder för att motverka användningen av samlarmynt som betalningsmedel".