Annons

Greklands premiärminister Alexis Tsipras och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker innan onsdagens möte.

Bild: Europeiska kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Tsipras: Grekiska förslaget det enda realistiska

Trots två resultatlösa toppmöten på kort tid om Greklands skuldsituation är EU-kommissionen optimistisk efter onsdagskvällens möte: ”bra och konstruktivt”.

Den grekiske premiärministern Alexis Tsipras besökte sent på onsdagskvällen Bryssel och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker för att diskutera de två kompromissförslagen som lagts fram i veckan. Med på mötet var även eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem.

I ett kort uttalande från EU-kommissionen kallas det drygt fyra timmar långa mötet ”bra och konstruktivt”.

”Framsteg gjordes i förståelsen av varandras ståndpunkter utifrån de olika förslagen. Man enades om att träffas igen. Intensivt arbete kommer fortsätta”, heter det vilket betyder att ingen enighet finns.

– Vi fortsätter vårt samtal om några dagar, sade Jeroen Dijsselbloem efter mötet men svarade inte på några ytterligare frågor, enligt Reuters.

Premiärminister Tsipras menar dock att långivarnas förslag inte är realistiskt.

”Vårt förslag fortsätter att vara det enda realistiska och konstruktiva förslaget.”, twittrade Tsipras på torsdagsmorgonen.

Enligt olika källor står långivarna och den grekiska regeringen fortfarande långt från varandra på vissa nyckelområden. De båda parterna har enligt Alexis Tsipras närmat sig varandra när det gäller hur stort överskottet måste vara i landets ekonomi. Men det finns ingen enighet om reformer av det grekiska pensionssystemet och momssatser.

– Det finns villkor som ingen kan se som grund för diskussionerna, sade Tsipras, rapporterar BBC.

I morgon fredag förfaller ett lån på motsvarande 2,8 miljarder kronor till Internationella valutafonden, IMF. Enligt Alexis Tsipras kommer de dock att betalas tillbaka trots tidigare hot om motsatsen.

Grekland och långivarna, EU och IMF, förhandlar sedan februari om villkoren för att att landet ska få den sista delutbetalningen av ett tidigare lån på motsvarande 67 miljarder kronor. I slutet av juni löper nuvarande krisprogram ut, då står Grekland helt utan medel om ingen ny överenskommelse nås.