Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson i samtal med Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière. Arkivbild.

Johansson tror på flyktinguppgörelse

20 juli 2015

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson räknar med att EU-länderna innan augusti kommer överens om hur 60 000 flyktingar ska fördelas.

EU-ländernas stats- och regeringschefer enades för månad sedan om att medlemsländerna ska dela på sammanlagt 60 000 flyktingar under de två kommande åren.

Uppgiften att lösa hur denna fördelning ska se ut ligger på medlemsländernas migrationsministrar som träffas i dag i Bryssel. Innan juli månads slut ska de ha enats.

– Jag bedömer chanserna som goda, sade Sveriges justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) på väg in på mötet.

Han lovade att Sverige inom programmet, som dels gäller 40 000 flyktingar i Italien och Grekland och dels 20 000 av FN:s kvotflyktingar som befinner sig utanför EU, ska ta emot 1 369 ur den första gruppen och 941 i den andra. Siffrorna motsvarar det som EU-kommissionen räknat fram är en rättvis fördelning baserat på medlemsländernas befolkning, ekonomi och tidigare insatser.

För halvannan vecka sedan meddelades att migrationsministrarna enats om hur de 20 000 kvotflyktingarna ska fördelas men att de ännu inte kommit överens om de 40 000 flyktingarna i Italien och Grekland.

Att vissa länder inte vill ta emot fler flyktingar förklarar Morgan Johansson med att invandringsfientliga partier påverkar regeringarna att säga nej.

– I en del medlemsländer finns det högerextrema krafter som hela tiden driver på för att stoppa alla åtaganden, sade Johansson som tillade att Europa borde kunna ta ett ännu större ansvar.

– Det rör sig i rätt riktning även om det ibland kan upplevas som myrsteg, sade Morgan Johansson.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret