Demonstration mot nynazister och för flyktingar i tjeckiska Brno tidigare i år. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Kampanj ska minska tjeckisk främlingsfientlighet

Med samtal och föreläsningar hoppas regeringen minska det stora motståndet mot invandring. Men de skandinaviska länderna tjänar som ett avskräckande exempel.

Enligt en opinionsundersökning från Eurobarometern har tjeckerna den näst mest negativa synen på utomeuropeisk invandring av alla EU-länder.

Det vill landets socialdemokratiskt ledda regering ändra på genom en kampanj.

– Jag förstår att folk är rädda. När de hör ordet muslim är det ända de hör från medier är halshuggningar och avrättningar. Vi behöver bryta denna uppfattning hos befolkningen, sade Tjeckiens EU-minister Tomáš Prouza i en intervju med affärstidningen Hospodářské noviny.

I den ska bland annat lokala borgmästare och präster föreläsa och anordna möten för invånarna på orter dit invandrare ska flytta.

– [Flykting-]familjen ska tala om vad de upplevde innan de flydde, sade Prouza som tillade att han inte vill att Tjeckien ska göra samma misstag som Frankrike och de skandinaviska länderna där han menar det finns ghetton med muslimer utan kontakt med sitt nya land.

Inspiration hämtas istället från Österrike där kyrkan hjälper till i stor utsträckning och bland annat lär flyktingar tyska och där flyktingar enligt Prouza delas upp.

– Om man har högst en eller två familjer i en liten by finns det ett stort tryck på dem att integreras, sade Prouza.

Efter de betydligt större Polen och Rumänien utlovade Tjeckien av de nya medlemsländerna att ta emot flest flyktingar, 1 500, inom det kommande EU-programmet för flyktingfördelning.

I fjol ansökte 1 156 personer om asyl i Tjeckien, av dessa beviljades 375.