De nuvarande EU-reglerna för mammaledighet stammar från 1992. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Kommissionen drar tillbaka mammaledighetsförslag

Men kommissionen lovar att under nästa år lägga fram ett nytt förslag.

EU-kommissionens ursprungliga förslag om minimiregler för mammaledighet vid barnafödsel kom 2008 men har sedan dess blockerats av medlemsländerna i ministerrådet.

När den nuvarande kommissionen tillträdde i fjol gav man lagstiftarna, EU-parlamentet och ministerrådet, sex månader att komma överens. Med det förra ordförandeskapet i EU, Lettland, har gjort bedömningen att det inte finns någon möjlighet för medlemsländerna att enas.

”Genom att dra tillbaka förslaget vill kommissionen bryta dödläget och öppna för nya förslag som kan gå igenom”, heter det i ett uttalande från kommissionen.

I EU-parlamentet, som enades om sin ståndpunkt 2010, hörs upprörda röster över att ministerrådets blockering får kommissionen att ta tillbaka förslaget.

– Detta är ett riktigt bakslag, sade belgiska EU-parlamentarikern Marie Arena från den socialdemokratiska partigruppen och får stöd av liberala Alde.

– Detta är chockerande. Det lämnar föräldrar och familjer med en föråldrad lagstiftning från 1992, sade brittiska EU-parlamentarikern Catherine Bearder och syftade på när den gällande EU-lagstiftningen i frågan kom på plats.

Det nya förslaget ska läggas fram under nästa år.