Ett starkt inköpsindex för företagen i Spanien visar på markant stigande ekonomisk aktivitet i landet efter flera svåra krisår. Uppgång i turistnäringen utgör en del av återhämtningen. Arkivbild Benidorm.

Ett starkt inköpsindex för företagen i Spanien visar på markant stigande ekonomisk aktivitet i landet efter flera svåra krisår. Uppgång i turistnäringen utgör en del av återhämtningen. Arkivbild Benidorm.

Bild: Stephen

Spanien eurozonens nya stjärna

Nya uppgifter förstärker bilden av Spanien som den tillväxtledande av de fyra största ekonomierna i eurozonen. Utvecklingen kan få betydelse i det kommande spanska valet.

Det gick över förväntan i den spanska ekonomin under juli. Det visar företagens inköpsindex PMI som presenterades på onsdagen. Inköpsindexet, där allt över 50 visar på tillväxt, gick från drygt 55 i juni till nästa 60 i juli.

Indexhöjningen följer på förra veckans rapport att den spanska tillväxten för helåret sannolikt landar på över tre procent detta sedan andra kvartalet blivit det bästa på åtta år.

De spanska företagens inköpsindex som med få undantag sedan 2008 visat en negativ ekonomisk utveckling vände uppåt förra året och har sedan dess legat stabilt över 50.

– Den spanska servicesektorn började det tredje kvartalet som den slutade det andra, med stark tillväxt i affärsaktiviteten och jobbskapande. Faktum är att anställningarna ökade med den snabbaste takten på åtta år, säger Andrew Harker ekonom på analysföretaget Markit som sammanställt PMI-rapporterna. Han tillägger att arbetslösheten sannolikt kommer att fortsätta att minska de närmaste månaderna.

Med bara månader kvar till det nationella parlamentsvalet blir en ekonomisk uppgång som oftast en fördel för den sittande regeringen. I en analys i den amerikanska affärstidningen Blooberg View förklaras framgångarna delvis som frukten av den konservativa regeringens tuffa åtgärdspaktet. 

Annons

Men med EU:s och eurozonens näst högsta arbetslöshet på 22,5 procent i juni, endast Grekland har högre andel arbetslösa, återstår en lång väg innan spansk ekonomi återhämtat sig från den ekonomiska krisen.

Det tyska inköpsindexet ligger kvar på oförändrad nivå sedan juni 53,8. Ett tecken på styrka enligt Markit.

– PMI-resultatet tyder på att Tysklands privata sektorn fortsatte att växa i fast takt på väg in i den andra halvåret 2015, säger Oliver Kolodseike  ekonom på Markit i ett uttalande.

Samtidigt rapporteras en tillbakagång från junimånad i det franska och italienska inköpsindexet där nivåerna föll till 52 respektive 51,5.