Annons

Inrikes och justitieministrar i diskussion under måndagens möte i Bryssel. Arkivbild.

Bild: Europeiska unionens råd

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-majoritet avvaktar omröstning i känslig flyktingfråga

EU-länderna är fortsatt oeniga om fördelningen av flyktingar och återkommer till frågan i oktober. En liten minoritet försöker stoppa unionens nya flyktingpolitik.  

EU-ländernas migrations- och inrikesministrar enades på måndagens extrainsatta möte i Bryssel om en, både innehållsmässigt och rättsligt, urvattnad skrivning om fördelningen av 120 000 flyktingar.

Efter envetet motstånd från halvdussinet medlemsländer kunde man bara enas om att ”i princip” omfördela de 120 000.

”Alla medlemsländer bekräftar sin villighet att delta”, heter det i skrivningen som dock inte alla länder kunde ställa sig bakom och därför nedgraderades från en så kallad rådsslutsats till ordförandelandsslutsats.

Vissa länder, som Finland, tolkar detta som att det ska ske på frivillig basis. Medan Sveriges representant, justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S), inte drar den slutsatsen.

– Vi har inte kommit överens om att det ska vara på frivillig basis, sade Johansson efter mötet till finska Yle.

Från EU-parlamentet är kritiken hård mot medlemsländerna.

– Det är skamligt att några av världens rikaste länder inte kan stå enade och hjälpa dem som flyr krig och förföljelse i Syrien och på andra håll, sade den brittiske socialdemokratiske EU-parlamentarikern Claude Moraes som är ordförande för parlamentets tunga utskott för medborgerliga fri- och rättigheter.

Ministrarna ska försöka enas om fördelningen i praktiken ska gå till vid ett möte i början av oktober. Men redan i dag står det, enligt ordförandelandet Luxemburgs EU- och utrikesminister Jean Asselborn som ledde mötet, klart att en ”stor majoritet” av länderna är för.

Omröstningar i rådet där medlemsländernas ministrar sitter är inte vanliga, i så stor utsträckning som möjligt söker man nå enhällighet. Men om motståndarländerna inte ger med sig kan den omröstning komma på fråga. Förespråkarna för flyktingfördelning skulle då lätt vinna en sådan omröstning.